Arjen hyvinvointi
Sairauden hyväksyminen ja sen kanssa elämään tottuminen voi viedä aikaa. Mieleen voi nousta monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Tunteistaan ja peloistaan on hyvä puhua jonkun kanssa. Uskalla ottaa tukea vastaan.
Hoitavasta yksiköstäsi ja potilasjärjestöstä saat apua mieltä askarruttaviin asioihin.
Arjen hyvinvointi
Mieliala
Omille tunteilleen on tärkeää antaa tilaa. On normaalia, että mieliala saattaa vaihdella. Sairauteen ja sen hoitoon voi myös väsyä. Se saattaa näkyä sairauden kieltämisenä, hoidon laiminlyömisenä tai väsymyksenä.
Sosiaaliset suhteet
Sairaus ei välttämättä näy ulospäin eivätkä läheisesi tai ystäväsi aina huomaa sitä. Kerro voinnistasi, jotta he voivat olla tukenasi.
Vertaistuki
Sairaus voi tuoda mukanaan monenlaisia ajatuksia, tunteita ja arjen haasteita. Sairastuneella saattaa olla tarve vaihtaa kokemuksia ja tietoa toisen samaa sairautta sairastavan kanssa. Keskustelu toisen samassa tilanteessa olevien kanssa on monelle vapauttavaa, kun ei tarvitse kuormittaa läheisiä omia huolilla ja sairauskertomuksilla. Vertaistoiminnassa voi avoimesti puhua vaikeistakin asioista ja saada iloa arkeen. Vertaistukea saa vertaisryhmässä tai vertaistukijalta sekä kasvotusten tai verkossa.
Läheisen jaksaminen
Sairaus vaikuttaa myös läheiseen. On tärkeää, että sairastavan omainen huolehtii myös omasta jaksamisestaan, esim. pitämällä kiinni omista harrastuksistaan. Menemällä mukaan lääkärin vastaanotolle voi myös saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Myös läheisellä on mahdollisuus vertaistukeen.